INLOGGEN

Apotheker Marco Lourens over het belang van reisvaccinaties

Een weekend weg of naar een paradijs met witte stranden. Een buitenlandse stage of een wereldreis. De juiste vaccinaties zijn essentieel in de vakantievoorbereiding. Niet alleen bij een reis naar het verre oosten, maar óók bij een vakantie dichtbij huis. Een ticket is zo geboekt maar lopen we gezondheidsrisico’s in het buitenland?

Mijn naam is Marco Lourens, apotheker bij Service Apotheek Malden. Deze week is de Europese Vaccinatieweek. Daarom geven we extra aandacht aan reisvaccinaties. Maar als u het mij vraagt, is dit onderwerp het hele jaar door belangrijk.

Bewustwording

Eerlijk gezegd baart het me wel eens zorgen. We boeken net zo makkelijk een week Tunesië als een weekend met de auto naar Zeeland. Heel gaaf natuurlijk, maar we lopen een risico als we zonder de juiste vaccinaties op reis gaan. Ik merk in de apotheek dat veel mensen zich hier niet bewust van zijn. Om bewustwording te vergroten, is het belangrijk dat de Europese Vaccinatieweek bestaat.

Naast de onwetendheid over het belang van een vaccinatie, zijn er nog meer misverstanden. Veel mensen vergissen zich in de prijs van een vaccinatie én in het feit dat veel vaccinaties enige tijd vóór de reis gezet moeten worden. Wist u bijvoorbeeld dat u de vaccinatie tegen hepatitis B minimaal zeven maanden voor vertrek moet krijgen? Direct buiten Europa loopt u al een verhoogd risico op hepatitis B.

Ook binnen Europa is het opletten

Dit is misschien wel de meest gemaakte denkfout. Onbeschermd door Europa trekken. Landen als Bulgarije, Turkije en Oekraïne kennen een andere hygiënestandaard. Voor deze landen adviseren we reisvaccinaties tegen DTP en Hepatitis A voor alle reizigers en voor risicogroepen Hepatitis B, Rabiës en Tuberculose. Handig om te weten: twee vaccinaties tegen Hepatitis A zorgen voor een bescherming van minimaal 25 jaar.

De apotheker geeft u reisadvies

Het is niet gek dat u zelf niet op de hoogte bent waar u op de wereld risico’s loopt. De apotheker bij u in de buurt heeft de kennis in huis en kan u laagdrempelig advies geven.

In mijn apotheek werken we actief samen met andere zorgverleners, ook bij reisvaccinaties. Bijvoorbeeld met de huisarts. We kijken gezamenlijk welk vaccins nodig zijn om goed beschermd te gaan. Dan hoeft u zich alleen nog maar druk te maken over het inpakken van uw koffer.

Mijn advies? Denk erover na. De juiste vaccinaties zijn onderdeel van uw vakantievoorbereiding. Bezoek uw lokale apotheker en vraag hem of haar ernaar.

Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2021 |
Mosadex Groep op social media: