INLOGGEN

Passie voor politiek

Apothekers zijn van vele markten thuis. Onze beroepsgroep bestaat nu eenmaal uit ‘bezige baasjes’. We kennen allemaal wel collega’s die actief zijn in commissies en bestuursfuncties. Maar wist u ook dat één apotheker het roer omgooide om verschil te maken in de politiek? We spreken Bart Smals. Hij omschrijft zichzelf als vader en apotheker: want beide blijft hij voor altijd. Middenin de verkiezingen maakt hij tijd om te vertellen over zijn rol in de Tweede Kamer, want van zijn passie voor politiek heeft hij inmiddels zijn werk gemaakt.

Van de apotheek naar het Binnenhof

Bart Smals zit jaren geleden aan tafel bij branchevereniging de KNMP als hem het gevoel bekruipt dat ‘Den Haag niet begrijpt wat zorgverleners nodig hebben’. Om daad bij woord te voegen, gaat hij zelf aan de slag. Bart: “Latent was de passie voor politiek er al, maar nu voelde ik een drang om zelf het verschil te maken en een grotere groep mensen zoals ik te vertegenwoordigen. En al heb ik er kei hard voor gewerkt om nu daadwerkelijk in de Tweede Kamer te zitten, het voelt als een eer.”

"Ik zie mezelf niet meer achter de balie staan, maar de apotheek voelt als thuiskomen."


Voor zorgverlening en ondernemerschap

“Ik sta niet meer in de apotheek, maar voel me nauw verbonden met de zorg. Door vroeger met de voeten in de klei te staan, kan ik mij goed verplaatsen in de mensen waarvoor wij nu beleid maken. Al is zorg nu niet mijn portefeuille. Ik ben de afgelopen jaren bezig geweest met het mbo en de arbeidsmarkt. Onze samenleving heeft de mensen die praktisch opgeleid zijn, erg hard nodig!” Ook daar komt zijn ervaring in de apotheek goed van pas. Het apothekersvak is bij Bart Smals onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. En dat ondernemershart gaat sneller kloppen als hij mensen kan inspireren en motiveren. Dat deed hij jaren als zelfstandig apotheker met als gevolg dat zijn apotheekteam één familie werd. “Ik zie mezelf niet meer achter de balie staan, maar in de apotheek zijn voelt als thuiskomen.”

Bart legt uit hoe belangrijk levenservaring is om na te denken over hoe de samenleving optimaal georganiseerd kan worden. Zijn jarenlange ervaring als zorgverlener, evenals de levenslessen die hij meekreeg in zijn opvoeding, maken hem tot de politicus die hij is: sociaal, eerlijk en optimistisch.

De politiek volgt de samenleving

Wie Bart Smals opzoekt, leest dat hij zich wil inzetten voor de zorg. Maar voor alle apothekers die dit lezen heeft hij een duidelijke boodschap: wacht niet op de politiek, ga zélf aan de slag. “De politiek volgt wat er in het land gebeurt, niet andersom. Zorgverlenen is samenwerken. Ik hoop dat het een open deur is voor iedere zorgverlener in de eerstelijn: haak elkaar aan. De huisarts, de apotheker en de thuiszorg. Waarbij hij de organisatiekracht van de apotheek benoemt als groot pluspunt. “We zijn een hele relevante beroepsgroep. Veel ziektes los je op met geneesmiddelen, nu en in de toekomst. Daar mogen we heel erg trots op zijn.”

De verkiezingen, en daar voorbij…

Op het moment van schrijven zitten we middenin de verkiezingstijd. De dagen van Bart zijn gevuld met Zoom-meetings waarin flink gediscussieerd wordt door Kamerleden over de thema’s die actueel zijn. Veel gaten in de agenda blijven er niet over, maar om twee redenen is Bart wekelijks te zien voor vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis. “Een win-winsituatie, ik kan de zorgverleners ontlasten en de bewoners aandacht geven. Andersom blijf ik zo verbonden met de praktijksituatie en hoor, zie en voel ik waar we in Den Haag scherp op moeten blijven!” De periode na 17 maart? “Die is nog onzeker, maar ik hoop natuurlijk bij te dragen aan het regeerakkoord!”Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2021 |
Mosadex Groep op social media: