INLOGGEN

Thuismedicatie tijdens ziekenhuisopname voorkomt medicatiefouten

Wanneer een patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis, neemt de ziekenhuisapotheek de medicatieverstrekking over van de lokale apotheek. Maar wist u dat dit vaak leidt tot medicatiefouten en verspilling? Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van VWS tijdens het project DGTM (Doorgebruik Thuismedicatie). De conclusie: de patiënt kan tijdens de ziekenhuisopname beter zijn thuismedicatie doorgebruiken!

De verspilling van geneesmiddelen nam af met 28,3%

De cijfers van het onderzoek liegen er niet om: het doorgebruiken van thuismedicatie zorgt voor minder verspilling en minder medicatiefouten. Dit kan landelijk een kostenbesparing betekenen van 15 miljoen euro per jaar én een hogere patiënttevredenheid. Na het onderzoek was namelijk 83% van de patiënten positief over het resultaat!

DGTM vereist een andere procesinrichting

De patiënt zou op elke locatie over dezelfde medicijnen moeten kunnen beschikken. Thuis, poliklinisch, op een dagbehandeling of in een verzorgingscentrum. Dat maakt het in de praktijk erg lastig. Het concept DGTM vraagt daarom om een verandering in de hele organisatie.


Ook interessant voor u?

Leest u al mee in het Mosadex-magazine?

Nee, schrijf me in!


© Mosadex Groep 2021 |
Mosadex Groep op social media: